
E-vitamin hatása
Az egészséges életmód sokszor nehezebb, mint eredetileg tűnhet. Rengeteg különféle vitamin és ásványi anyag van, amire oda kell figyelni a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz. A legnépszerűbb vitaminonok hatásait talán te is ismered, de sok olyan fontos vitamin van, melynek hatásairól kevesebbet beszélünk. Ha téged is érdekel az E vitamin hatása, szedése, mellékhatásai és még sok más, akkor olvass tovább.
Mi az az E-vitamin?
Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin és számos szervezetünkben zajló folyamathoz hozzájárul.
Nyolc különböző formája létezik, de az alfa-tokoferol a biológiailag legaktívabb forma, amely a leggyakrabban megtalálható a táplálékkiegészítőkben és a dúsított élelmiszerekben. Az E-vitamin természetes módon számos élelmiszerben megtalálható, többek között diófélékben és magvakban, olajokban, gyümölcsökben és zöldségekben.
Az E-vitamin létfontosságú szerepet játszik az egészség megőrzésében, így ennek a vitaminnak a hiánya számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve az izomgyengeséget, a látásproblémákat és a fertőzések fokozott kockázatát. Fontos azonban, hogy ne szedjünk túl sok E-vitamint, mivel a nagy dózisok súlyos mellékhatásokat okozhatnak. Az E-vitamin ajánlott napi adagja felnőttek számára napi 10 milligramm (mg).
Érdekel más vitamin is? Kattints és fedezd fel mi a Glutamin hatása.
E-vitamin hatása
Az E-vitaminnak számos különböző egészségügyi hatását fedezték már fel. Azonban az feltétlenül kiemelendő, hogy jelenleg Magyarországon az OGYÉI szerint kizárólag az állítható az E-vitaminról, hogy hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. A többi felsorolt hatás tanulmányok eredménye.
Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez
Az oxidatív stressz olyan állapot, amely akkor lép fel, amikor a szervezet antioxidáns védekező képességei és a reaktív oxigénfajoknak (ROS) nevezett vegyületek termelődése és felhalmozódása között egyensúlyhiány áll fenn. Ez sejtkárosodáshoz és megnövekedett betegségkockázathoz vezethet.2
Mivel az E-vitamin erős antioxidánsként működik a szervezetben, tanulmányok kimutatták, hogy nagy dózisú pótlása csökkentheti az oxidatív stressz markereit és fokozhatja az antioxidáns védekezést egyes populációkban.3
Csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit
A magas vérnyomás és a magas vérzsírszintek, például az LDL (rossz) koleszterin és a trigliceridek növelhetik a szívbetegség kialakulásának kockázatát.
Ígéretes kutatások szerint az E-vitamin kiegészítők egyeseknél segíthetnek csökkenteni az ilyen szívbetegségek kockázati tényezőit.
Egy 2019-es, 18 vizsgálatot vizsgáló áttekintés megállapította, hogy a placebokezeléssel összehasonlítva az E-vitamin-kiegészítők jelentősen csökkentették a szisztolés, de nem a diasztolés vérnyomást - a vérnyomásmérés felső és alsó értékét. 5
Azonban még ahhoz nem készült elég kutatás, hogy az E-vitamin ezen hatásáról meggyőződjünk.
Védheti a bőrt
Az E-vitamin táplálékkiegészítők hasznosak lehetnek bizonyos bőrbetegségekben, például ekcémában szenvedők számára. A kutatások azonban jelenleg korlátozottak, és több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy többet tudjunk meg erről a potenciális előnyről.
Mi történik ha nem szedek elég E-vitamint?
Az E-vitamin hiány nagyon ritka egészséges embereknél. Szinte mindig bizonyos olyan betegségekhez kapcsolódik, amelyekben a zsírok nem megfelelően emésztődnek vagy szívódnak fel. Ilyen például a Crohn-betegség, a cisztás fibrózis és bizonyos ritka genetikai betegségek, mint az abetalipoproteinémia és az E-vitaminhiányos ataxia (AVED). Az E-vitamin felszívódásához az emésztőrendszernek szüksége van némi zsírra.
Az E-vitamin hiánya ideg- és izomkárosodást okozhat, ami a karok és lábak érzésének elvesztését, a testmozgás irányításának elvesztését, izomgyengeséget és látászavarokat eredményez. A hiány másik jele az immunrendszer gyengülése. 6
Milyen élelmiszerekben található E-vitamin?
Az E-vitamin természetes módon számos élelmiszerben megtalálható, többek között:
Diófélék és magvak: A mandula, a mogyoró, a napraforgómag és a földimogyoró mind jó E-vitamin-források.
Olajok: Az olívaolaj, a repceolaj és a napraforgóolaj
Gyümölcsök és zöldségek: A spenót, a brokkoli, a mangó és az avokádó
Dúsított élelmiszerek: Számos gabonaféle, kenyér és egyéb élelmiszer E-vitaminnal van dúsítva.
E-vitamin túladagolás lehetséges?
Bár az E-vitamin a legtöbb ember számára általában biztonságos, az E-vitamin-kiegészítők nagy dózisban történő szedése mellékhatásokat okozhat, többek között a következőket:
Hányinger: Az E-vitamin-kiegészítők nagy dózisban történő szedése hányingert, hányást és hasmenést okozhat.
Fejfájás: Az E-vitamin-kiegészítők fejfájást, szédülést és fáradtságot okozhatnak.
Vérzés: Nagy dózisú E-vitamin kiegészítők szedése növelheti a vérzés kockázatát, különösen azoknál, akik vérhígító gyógyszereket szednek. 6
Összefoglalva tehát az E-vitamin fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Bár az E-vitamin-kiegészítők hasznosak lehetnek, fontos, hogy ne szedjünk túl sokat, mivel ez komoly mellékhatásokat okozhat. Annak érdekében, hogy elegendő E-vitaminhoz juss, törekedj arra, hogy étrendedbe sokféle E-vitaminban gazdag élelmiszert építs be. Vagy ha úgy gondolod, hogy nem viszel be kellő ilyen ételt, akkor érdemes választanod egy multivitamint, mely hozzásegíthet a megfelelő E-vitamin bevitelhez.