
Glicin hatása
A glicin egy nem esszenciális aminosav, amely természetes módon jelen van a szervezetben, és különböző étrendi forrásokban is megtalálható. Számos biológiai funkcióban vesz részt, például a fehérjeszintézisben, az energiatermelésben és az immunrendszer szabályozásában. A közelmúltban a glicin potenciális egészségügyi előnyei miatt került a figyelem középpontjába, különösen az alvás minőségének javítása, a gyulladás csökkentése és az agyműködés támogatása miatt. Fedezd fel cikkünkben a glicin hatásait, mellékhatásait és minden mást amit tudnod kell róla!
Mi az a glicin?
A glicin egy természetes aminosav, mely nagy mennyiségben található meg a kollagénben. Mellékíz mentes édes íze miatt ételek/italok édesítésére is alkalmas. Hőálló, így süteményekbe és forró italokba is alkalmazható. Édessége kb a normál kristálycukoréval megegyező. A glicin általában a szokásos táplálkozási körülmények között nem szintetizálódik eléggé az emberekben. Elsöprő jelentések támasztják alá a kiegészítő glicin szerepét számos betegség és rendellenesség megelőzésében, beleértve a rákot is. A megfelelő dózisú glicin étrendi kiegészítése hatékony az anyagcserezavarok kezelésében a szív- és érrendszeri betegségekben, számos gyulladásos betegségben, elhízásban és még sok másban.
Hallottál már a kreatinról? Kattints és olvasd el Kreatin Hatása című cikkünket.
Glicin hatása
Javíthat az alváson
Az alvással sokan küzdenek ebben a felgyorsult világban, pedig sok különböző lehetőség van az alvásjavításra, mint például a kevesebb koffeinfogyasztás és a kék fény kerülése késői órákban. De különböző táplálékkiegészítőkkel is segíthet, például glicinnel.
Ez az aminosav nyugtató hatással van az agyadra, és a testmaghőmérsékleted csökkentésével segíthet elaludni és jól aludni.2,3
Alvási problémákkal küzdő emberek körében végzett kutatások kimutatták, hogy 3 gramm glicin lefekvés előtti szedése csökkenti az elalvásig eltelt időt, javítja az alvás minőségét, csökkenti a nappali álmosságot és javítja a kogníciót (17, 18).
Hozzájárulhat az oxidatív stressz csökkentéséhez
A glicin egyike azon aminosavaknak, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetben a glutationa ntioxidáns szintéziséhez. A sejtek glutationt termelnek a szabad gyökök ellen, amelyek oxidatív stresszt okozhatnak, és károsíthatják a sejteket, fehérjéket és a DNS-t.
Ahogy a szervezet öregszik, a glutation természetes szintézisére való képessége csökken, de ez a képesség helyreállítható glicinnel és ciszteinnel történő pótlással.5
Védheti a szívet
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a glicin védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen. Azonban sajnos még több tanulmány szükséges ahhoz, hogy biztosak lehessünk a glicin ezen hatásáról.
A glicin megakadályozza egy olyan vegyület felhalmozódását, amely nagy mennyiségben összefüggésbe hozható az érelmeszesedéssel, az artériák megkeményedésével és szűkülésével.6
Egy megfigyeléses vizsgálatban, amelyben több mint 4100 mellkasi fájdalmakkal küzdő ember vett részt, a magasabb glicinszint a szívbetegségek és a szívroham alacsonyabb kockázatával járt együtt 7,4 éves követési idő alatt.7
A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek figyelembevétele után a kutatók kedvezőbb vérkoleszterin-profilt is megfigyeltek azoknál az embereknél, akiknek magasabb volt a glicinszintjük.8
Bár bíztatóak az eddigi eredmények, a glicin szívbetegségek kockázatára gyakorolt hatásáról még több embereken végzett klinikai vizsgálatokra van szükség.
Segíthet a 2. típusú cukorbetegségben szenvedőknek
A 2-es típusú cukorbetegség alacsony glicinszinthez vezethet.
Ezt az állapotot az inzulinszekréció és -hatás károsodása jellemzi, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem termel elég inzulint, vagy nem reagál megfelelően az általa termelt inzulinra.
Az inzulin csökkenti a vércukorszintet azáltal, hogy jelzi annak felvételét a sejtekbe energia vagy raktározás céljából.
Érdekes módon, mivel a glicinről kimutatták, hogy növeli az inzulinválaszt a cukorbetegségben nem szenvedő embereknél, azt sugallják, hogy a glicin kiegészítők javíthatják a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők károsodott inzulinválaszát.9
Ezért a 2-es típusú cukorbetegek számára előnyös lehet a glicin pótlása, de még nem készült elég kutatás ahhoz, hogy ezt biztosan állíthassuk. Természetesen cukorbetegség esetén az életmódváltás és a mozgás a legjobb módszer a cukorbetegség javítására, a glicin csak hozzátehet ezek hatásához.
Glicin káros hatása, mellékhatása
Mielőtt elkezdesz glicint szedni érdemes tisztában lenni a glicin mellékhatásaival, esetleges káros hatásaival. Ha az alábbiakban felsorolt hatások valamelyikét tapasztalod magadon, akkor érdemes abbahagyni a glicin szedését és megfigyelni, hogy elmúlik-e.
A legtöbb ember, aki glicint szed, nem tapasztal semmilyen mellékhatást, de néhányan gyomor-bélrendszeri tüneteket tapasztalhatnak, mint például:
- Gyomorpanaszok
- Hányinger
- Hasmenés
- Hányás
Glicin adagolása
A glicinnel való kiegészítés megfelelő mennyiségben biztonságos. Bár egyes tanulmányokban jóval nagyobb adagokat használtak, az ajánlott napi glicin adag 3g.