Myprotein termékek budapesti raktárról | Gyors és kedvező kiszállítás, akár utánvétes fizetéssel | Magyar ügyfélszolgálat

K-vitamin hatása

K-vitamin hatása

A K-vitamin nélkülözhetetlen tápanyag, amely számos egészségügyi funkció fenntartásához elengedhetetlen. Ebben a cikkben megismerheted, hogy mire jó a K-vitamin, miben van K-vitamin és még sok mást.

2024.10.01 20:57 FitLab
FitLab

K-vitamin hatása

  1. Csontok egészsége: A K-vitamin segíti a szervezetet az oszteokalcin nevű fehérje előállításában, amely a csontképződéshez és -javításhoz szükséges. A K-vitamin hiánya növelheti a csonttörések kockázatát, különösen az idősebb felnőtteknél.2 A Nurses' Health Study jelentése szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább 110 μg K-vitamint kapnak, 30%-kal kisebb a csípőtörés valószínűsége, mint azoknál, akik ennél kevesebbet kapnak.1 Természetesen a csontok egészségéhez a K-vitaminon kívül sok más fontos vitamin és ásványi anyag hozzájárul, csupán a K-vitamin pótlás nem elegendő.
  2. Véralvadás: A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban. A K-vitamin a véralvadáshoz szükséges 13 fehérjéből négyet segít előállítani, ami megakadályozza, hogy a sebek folyamatosan vérezzenek, és így gyógyulni tudjanak. Azokat az embereket, akiknek véralvadásgátlót (más néven vérhígítót) írnak fel a szívben, a tüdőben vagy a lábakban kialakuló vérrögök megelőzésére, gyakran tájékoztatják a K-vitaminról. Véralvadásgátló hatása miatt a K-vitamin képes ellensúlyozni a vérhígító gyógyszerek hatását.2
  3. A szív egészsége: Egyes kutatások szerint a K2-vitamin szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Néhány kutatás vizsgálta a K-vitamin szerepét a szív egészségében. A K-vitamin szerepet játszik a mátrix Gla fehérjék (MGP) termelésében, amelyek segíthetnek megakadályozni a szívartériák meszesedését vagy megkeményedését, amely a szívbetegségek kialakulásához járulhat hozzá. Azonban mivel a kutatások ezen a területen korlátozottak, további vizsgálatokra van szükség, mielőtt a K-vitamin konkrétan az ajánlott mennyiségen túlmutató adagját javasolnák ezen állapot kezelésére.2

Az azonban feltétlenül kiemelendő, hogy az OGYÉI a K-vitamin alábbi két hatását erősíti meg. A K-vitamin többi feltételezett hatásához még nem készült elég kutatás ahhoz, hogy biztosan állíthassuk.

  • A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban.
  • A K-vitamin részt vesz a normál csontozat fenntartásában.

K-vitamin miben van?

A K1-vitamin legjobb forrásai a leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli. További jó forrás a kelbimbó, a káposzta és a petrezselyem. A K2-vitamin állati termékekben, például sajtban, tojássárgájában és húsban, valamint erjesztett élelmiszerekben, például a savanyú káposztafélékben található.

Az E-vitamin előnyeit ismered? Kattints és fedez fel mi az E-vitamin hatása.

K-vitamin hiány

A K-vitamin hiánya túlzott vérzéshez és véraláfutáshoz, valamint a csonttörések fokozott kockázatához vezethet. A hiány egészséges felnőtteknél ritka, de bizonyos betegségekben, például gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél nagyobb lehet a kockázat.

K-vitamin adagolása

Életkoronként más és más K-vitamin adagra van szüksége a szervezetnek. Felnőtteknek napi 75μg K-vitamint ajánl az OGYÉI.3

Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az alábbi adagolást javasolja életkoronként:4

Életkor K-vitamin adag
7-11 hónap 10µg
1-3 év 12µg
4-6 év 20µg
7-10 év 30µg
11-14 év 45µg
15-17 év 65µg
18+ 70µg

Ezen kívül bizonyított, hogy a K-vitaminok túladagolására nagyon kicsi az esély, mert nagyon gyorsan lebomlanak. A feleslegesen bevitt mennyiség egyszerűen csak nem hasznosul és vizelet vagy széklet útján ürül a szervezetből. Így nem kell aggódni azon, hogy túl sok K-vitamint fogyasztanánk egy táplálékkiegészítő hozzáadásával.

Mikor szedd a K-vitamint? Mivel a K-vitamin zsírban oldódik, a felszívódás javítása érdekében a legjobb, ha a K-vitaminos ételeket vagy táplálékkiegészítőt némi zsiradékkal fogyasztjuk.

 

Források:

  1. Feskanich D, Weber P, Willett WC, Rockett H, Booth SL, Colditz GA. Vitamin K intake and hip fractures in women: a prospective study. Am J Clin Nutr. 1999;69:74–9.
  2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/
  3. https://ogyei.gov.hu/etrend_kiegeszitokben_felhasznalhato_vitaminok_es_asvanyi_anyagok_/
  4. https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170522-1
  5. https://www.betternutrition.com/supplements/vitamins/why-you-need-to-take-vitamins-d-k-together/
Webáruház készítés